Zapekané zemiaky plnené karfiolom a jogurtom
1 šálka karfiol
2 ks zemiaky
2 polievkové lyžice jogurt
50g brynza
50g šunka
1 ks cibuľa
2 strúčiky cesnak
2 polievkové lyžice maslo
podľa chuti soľ
podľa chuti korenie
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Vložíme do vriacej osolenej vody a varíme 5 minút. Potom scedíme.
Karfiol nakrájame na menšie kúsky a pripravíme cibuľu a cesnak. Na panvici rozpustíme maslo a orestujeme jemne nasekanú cibuľu. Pridáme nakrájaný karfiol a pretlačený cesnak. Necháme dusiť na miernom ohni asi 10 minút, kým karfiol zmäkne. Potom pridáme nakrájanú šunku a bryndzu. Zmes premiešame a necháme ešte chvíľu povariť, aby sa chute prepojili. Nakoniec dochutíme soľou a korením podľa chuti.
Na každý plátok zemiakov nalejeme trochu jogurtu a pridáme náplň z karfiolu. Zemiaky zrolujeme a ukladáme do pekáča. Ak je potrebné, môžete zemiaky ľahko posoliť a okoreniť ešte pred zrolovaním. Dôležité je, aby bola náplň rovnomerne rozložená a zemiaky boli pekne zrolované, aby sa náplň nevytiekla počas pečenia. V prípade potreby je možné zemiaky pevne zatlačiť do pekáča, aby sa udržali v pekáči počas pečenia. Pekáč s plnenými zemiakmi umiestnite do predhriatej rúry a pečte podľa pokynov v recepte, kým zemiaky nezhnednú a nezmäknú.
Zemiaky zapečieme v rúre predhriatej na 180°C asi 20-25 minút, kým nezhnednú a nezmäknú.
Po vyzretí zapekaných zemiakov ich podávame na tanieri, môžeme ozdobiť bylinkami. Podávame teplé.
Ak chcete zjemniť chuť jedla, môžete pridať do náplne zemiakov trochu nasekaných byliniek ako petržlen či pažítka. Ďalšou možnosťou je pridanie strúhaného syra na vrch zemiakov pred zapekaním.
*Ak potrebujete podrobnejší popis pre niektorý z krokov pripravy, stači ak kliknete na na jeho názov. Táto funkcia je dostupná len pre prihlásených uživateľov.
355
35g
20g
15g
Ak chcete tak si môžete tento recept upraviť, alebo vytvoriť novú variantu.