Zemiaková a mrkvová gratinovaná zmes
500 g zemiaky
300 g mrkva
1 ks cibuľa
2 polievkové lyžice olej
200 ml mlieko
2 ks vajcia
100 ml smotana
100 g mozzarella
50 g parmezán
2 polievkové lyžice strúhanka
2 strúčiky cesnak
1 čajová lyžička tymián
podľa chuti soľ
podľa chuti korenie
Zemiaky a mrkvu ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. Cibuľu nakrájajte na drobno a cesnak nasekajte na jemno.
Na panvici rozohrejte olej na strednom ohni. Pridajte nakrájanú cibuľu a smažte ju asi 5 minút, kým nezmäkne. Potom pridajte cesnak a smažte ďalších 1-2 minúty.
Do veľkej misy pridajte zemiaky, mrkvu, osmaženú cibuľu a cesnak. Ochuťte soľou, korením a tymiánom a dobre premiešajte.
V inej miske zmiešajte mlieko, vajcia a smotanu. Túto zmes pridajte k zemiakovej a mrkvovej zmesi a opäť dôkladne premiešajte.
Predhrejte rúru na 180 °C. Zmes preložte do vymastenej zapekacej misky. Navrch posypte nastrúhanou mozzarellou, parmezánom a strúhankou.
Pečte v predhriatej rúre 30-35 minút, alebo kým zmes nezíska zlatistú farbu a nie je prepečená.
Po upečení nechajte gratinovanú zmes vychladnúť 5 minút pred podávaním. Servírujte horúcu ako samostatný pokrm alebo ako prílohu k mäsu.
Pre vylepšenie receptu môžete pridať aj iné zeleniny, ako sú brokolica alebo špenát. Môžete tiež experimentovať s rôznymi druhmi syrov, ak máte radi silnejšie chute, môžete pridať aj modrý syr.
*Ak potrebujete podrobnejší popis pre niektorý z krokov pripravy, stači ak kliknete na na jeho názov. Táto funkcia je dostupná len pre prihlásených uživateľov.
395
45g
20g
15g
Ak chcete tak si môžete tento recept upraviť, alebo vytvoriť novú variantu.