Pečený baklažán plnený tahini a sušenými paradajkami
1 ks baklažán
1 ks citrón
2 lyžice tahini
2 plátky chlieb
4 ks sušené paradajky
50g feta syr
1/2 lyžičky mletá paprika
1/4 lyžičky čili
na dochutenie bazalka
2 lyžice olivový olej
na dochutenie soľ
Baklažán umyte a nakrájajte ho pozdĺžne na polovicu. Mäso na vnútornej strane nakrájajte do mriežky, osolte a nechajte odstáť 15 minút. Tento krok je dôležitý pre odstránenie horkosti z baklažánu. Po 15 minútach opláchnite baklažán pod tečúcou vodou a osušte ho papierovou utierkou. Týmto spôsobom sa pripraví baklažán na ďalšie spracovanie a tepelnú úpravu v rúre.
V miske dôkladne zmiešajte tahini, nasekané sušené paradajky, nadrobno nasekaný citrónovu šťavu a strúhanú citrónovú kôru, mletú papriku, čili a nasekanú fetu. Zabezpečte, aby všetky ingrediencie boli rovnomerne distribuované a vytvorili konzistentnú plnku. Ak je plnka príliš hustá, môžete pridať trochu olivového oleja alebo citrónovej šťavy pre lepšiu konzistenciu. Po dokončení plnky ochutnajte a prípadne pridajte soľ alebo ďalšie korenie podľa vlastného vkusu. Pripravenú plnku nechajte odpočívať aspoň 10 minút, aby sa chute dobre prepojili a zosilnili. Tento krok zabezpečí, že plnka bude mať výraznejší a bohatší chuťový profil. Po odpočinku plnky je pripravená na použitie pri plnení baklažánu.
Pre plnenie baklažánu nakrájaného na polovicu naplňte pripravenou plnkou z tahini, sušených paradajok, fety, citrónovej šťavy a kôry, mletej papriky, čili a olivového oleja. Nezabudnite tiež posypať plnku nasekanou bazalkou. Potom zakryte druhou polovicou baklažánu, aby sa vytvoril celý baklažán. Pripravený baklažán s plnkou umiestnite na plech a začnite s pečením v predhriatej rúre na 200°C. Pečte 30-40 minút, ale sledujte stav pečenia - ak vrchná časť sa príliš rýchlo zatiaľ čo vnútro nie je dostatočne mäkké, zakryte baklažán a pokračujte v pečení. Naopak, ak sa spodná časť prepečie skôr, znížte teplotu a pokračujte v pečení. Keď je baklažán pečený do mäkka, môžete ho vybrať z rúry a podávať teplý s čerstvým chlebom a šalátom. Dobrú chuť!
Baklažán položte na plech, pokvapkajte olivovým olejom a pečte v rúre predhriatej na 200°C asi 30-40 minút, kým nie je mäkký. Dôležité je sledovať stav pečenia baklažánu, aby sa nedopiekol a získal požadovanú konzistenciu. Ak sa zdá, že vrchná časť sa príliš rýchlo zatiaľ čo vnútro ešte nie je dostatočne mäkké, môžete zakryť pekáč a pokračovať v pečení. Naopak, ak sa spodná časť začne príliš rýchlo prepekať, môžete znížiť teplotu rúry a pokračovať v pečení na nižšej teplote, aby sa baklažán pekol rovnomerne a dokonale.
Pečený baklažán plnený tahini a sušenými paradajkami podávajte teplý s čerstvým chlebom a zeleninovým šalátom. Dobrú chuť!
Ak chcete pridať viac farby a chuti do jedla, môžete pridať do plnky aj čerstvé bylinky ako petržlen alebo koriander.
*Ak potrebujete podrobnejší popis pre niektorý z krokov pripravy, stači ak kliknete na na jeho názov. Táto funkcia je dostupná len pre prihlásených uživateľov.
380
35g
15g
20g
Ak chcete tak si môžete tento recept upraviť, alebo vytvoriť novú variantu.