Lokapetit

Pečený baklažán plnený tahini a sušenými paradajkami

11 ingredencií

60 minút

380 kcal

Popis jedla
Tento recept na pečený baklažán plnený tahini a sušenými paradajkami je vhodný pre vegetariánov a je skvelou voľbou na chutný obed. Kombinácia chutí baklažánu, tahini, sušených paradajok a feta syra vytvára lahodnú a výživnú jedlo plné arómy.
Ingrediencie

1 ks baklažán

1 ks citrón

2 lyžice tahini

2 plátky chlieb

4 ks sušené paradajky

50g feta syr

1/2 lyžičky mletá paprika

1/4 lyžičky čili

na dochutenie bazalka

2 lyžice olivový olej

na dochutenie soľ


Postup prípravy
1. Príprava baklažánu

Baklažán umyte a nakrájajte ho pozdĺžne na polovicu. Mäso na vnútornej strane nakrájajte do mriežky, osolte a nechajte odstáť 15 minút. Tento krok je dôležitý pre odstránenie horkosti z baklažánu. Po 15 minútach opláchnite baklažán pod tečúcou vodou a osušte ho papierovou utierkou. Týmto spôsobom sa pripraví baklažán na ďalšie spracovanie a tepelnú úpravu v rúre.

2. Príprava plnky

V miske dôkladne zmiešajte tahini, nasekané sušené paradajky, nadrobno nasekaný citrónovu šťavu a strúhanú citrónovú kôru, mletú papriku, čili a nasekanú fetu. Zabezpečte, aby všetky ingrediencie boli rovnomerne distribuované a vytvorili konzistentnú plnku. Ak je plnka príliš hustá, môžete pridať trochu olivového oleja alebo citrónovej šťavy pre lepšiu konzistenciu. Po dokončení plnky ochutnajte a prípadne pridajte soľ alebo ďalšie korenie podľa vlastného vkusu. Pripravenú plnku nechajte odpočívať aspoň 10 minút, aby sa chute dobre prepojili a zosilnili. Tento krok zabezpečí, že plnka bude mať výraznejší a bohatší chuťový profil. Po odpočinku plnky je pripravená na použitie pri plnení baklažánu.

3. Plnenie baklažánu

Pre plnenie baklažánu nakrájaného na polovicu naplňte pripravenou plnkou z tahini, sušených paradajok, fety, citrónovej šťavy a kôry, mletej papriky, čili a olivového oleja. Nezabudnite tiež posypať plnku nasekanou bazalkou. Potom zakryte druhou polovicou baklažánu, aby sa vytvoril celý baklažán. Pripravený baklažán s plnkou umiestnite na plech a začnite s pečením v predhriatej rúre na 200°C. Pečte 30-40 minút, ale sledujte stav pečenia - ak vrchná časť sa príliš rýchlo zatiaľ čo vnútro nie je dostatočne mäkké, zakryte baklažán a pokračujte v pečení. Naopak, ak sa spodná časť prepečie skôr, znížte teplotu a pokračujte v pečení. Keď je baklažán pečený do mäkka, môžete ho vybrať z rúry a podávať teplý s čerstvým chlebom a šalátom. Dobrú chuť!

4. Pečenie

Baklažán položte na plech, pokvapkajte olivovým olejom a pečte v rúre predhriatej na 200°C asi 30-40 minút, kým nie je mäkký. Dôležité je sledovať stav pečenia baklažánu, aby sa nedopiekol a získal požadovanú konzistenciu. Ak sa zdá, že vrchná časť sa príliš rýchlo zatiaľ čo vnútro ešte nie je dostatočne mäkké, môžete zakryť pekáč a pokračovať v pečení. Naopak, ak sa spodná časť začne príliš rýchlo prepekať, môžete znížiť teplotu rúry a pokračovať v pečení na nižšej teplote, aby sa baklažán pekol rovnomerne a dokonale.

5. Dokončenie jedla a servírovanie

Pečený baklažán plnený tahini a sušenými paradajkami podávajte teplý s čerstvým chlebom a zeleninovým šalátom. Dobrú chuť!

7. Tip na záver

Ak chcete pridať viac farby a chuti do jedla, môžete pridať do plnky aj čerstvé bylinky ako petržlen alebo koriander.

*Ak potrebujete podrobnejší popis pre niektorý z krokov pripravy, stači ak kliknete na na jeho názov. Táto funkcia je dostupná len pre prihlásených uživateľov.
Nutričné hodnoty*

380

Kalorií

35g

sacharidy

15g

bielkoviny

20g

tuky
*údaje su len orientačné

Úprava receptu

Ak chcete tak si môžete tento recept upraviť, alebo vytvoriť novú variantu.


Najpokročilejší generátor receptov na báze AI

Lokapetit predstavuje inovatívny generátor receptov poháňaný umelou inteligenciou. Jednoducho zadajte svoje preferencie a náš pokročilý algoritmus okamžite vytvorí úplne jedinečný recept práve pre vás.