Pečené bataty s karfiolovými plackami a špenátovým šalátom
200 g bataty
150 g karfiol
50 g špenát
100 g cvikla
100 g rajčiny
50 g uhorka
1 ks cibuľa
2 strúčiky cesnak
2 polievkové lyžice olive oil
podľa chuti soľ
podľa chuti čierne korenie
1 polievková lyžica citrónová šťava
na ozdobenie petržlenová vňať
Bataty dôkladne umyte a ošúpte. Nakrájajte ich na kocky približne 2 cm veľké. Na plech položte papier na pečenie, rozložte bataty, pokvapkajte 1 polievkovou lyžicou olivového oleja, posypte soľou a čiernym korením. Pečte v predhriatej rúre na 200 °C približne 25-30 minút, kým nie sú zlaté a chrumkavé.
Karfiol rozoberte na ružičky a uvarte ho vo vode približne 10 minút do mäkka. Po uvarení ho rozmixujte na jemnú zmes. Do karfiolu pridajte 1 rozšľahané vajce, 2 strúčiky nasekaného cesnaku, soľ a čierne korenie. Dobre premiešajte a vytvarujte placky. Na panvici s 1 polievkovou lyžicou olivového oleja opražte placky na strednom ohni 4-5 minút z každej strany, kým nie sú zlaté.
Špenát dôkladne umyte a osušte. Cviklu ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. Rajčiny a uhorku nakrájajte na kocky. Cibuľu nakrájajte na tenké kolieska. V miske zmiešajte všetky zeleniny, pridajte citrónovú šťavu, soľ a čierne korenie a jemne premiešajte, aby sa chute spojili.
Na tanier servírujte pečené bataty, na ne položte karfiolové placky a vedľa pridajte špenátový šalát. Ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou pre extra sviežosť a chuť. Môžete podávať aj s plátkom citrónu na osvieženie.
Ak chcete vylepšiť recept, môžete pridať aj avokádo do šalátu alebo posypať placky syrom feta. Pre pikantnejšiu chuť môžete pridať aj štipku cayenského korenia do karfiolových plackov.
*Ak potrebujete podrobnejší popis pre niektorý z krokov pripravy, stači ak kliknete na na jeho názov. Táto funkcia je dostupná len pre prihlásených uživateľov.
355
45g
10g
15g
Ak chcete tak si môžete tento recept upraviť, alebo vytvoriť novú variantu.