Pečené cukety

Cuketa je vynikajúca zelenina. Pomocou tejto techniky Vám ukážeme ako vylepšiť chuť tejto typickej letnej zeleniny.

Pri tejto technike budete používať klátovský slnečnicový olej bez vône, pretože príprava si vyžaduje olej s vysokou tepelnou stabilitou a má neutrálnu chuť.

Príprava

Cukety pozdĺžne rozdelíme na dve rovnaké časti. Následne vnútorne časti jemne narežeme a poriadne osolíme a necháme 10 - 15 minút odstáť. Soľ nám postupne bude z cukety vyťahovať vodu čo pomôže udržať konzistenciu cukety. Po 15 minútach cukety osušte od všetkej vody.
Na rozpálenu panvicu pridáme olej a počkáme na rozpálenie oleja. Pridáme cukety vnútornou stranou nadol. Nastavíme úroveň intenzity tak aby sa cuketa pekne karamelizovala, ale nespálila sa. Pečieme asi 5 minút, spodná časť cukety sa nám pekne skaramelizuje. Pred vložením do rúry môžeme na ochutenie pridať čerstvý tymián a cesnak. Následne vložíme celú panvicu do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme asi 25 - 30 minút alebo pokým nebude cuketa úplne mäkká. Po upečení ostáva už len vychutnať si tieto úžasné cukety. 

Ingrediencie

3ks cukety

2PL kĺatovského slnečnicového oleja

1 strúčik cesnaku

tymián

soľ

Nákupný zoznam

Cuketa (2 - 3ks)
Klátovský slnečnicový olej bez vône na vyprážanie (1l)
Soľ himalájska ružová jemná (500g)