Pečená cvikla

Cvikla je zdravá, výdatná a výživná zelenina.

Zvyčajne sa cvikla pripravuje varením vo vode - nuda. Varením vo vode len stratí chuť a farbu. Pečená cvikla je lepšia. Keď vyskúšate tento spôsob prípravy cvikly nebudete ju už chcieť pripravenú inak.

Príprava

Cviklu poriadne umyjeme a osušíme. Následne uložíme do fólie na pečenie tak aby lesklá strana fólie smerovala von. 

Pokvapkáme olejom, osolíme a poriadne uzavrieme do fólie. 

Pečieme na 180 °C. Dĺžka pečenia záleží na veľkosti cvikly, niekde medzi 1 až 2 hodinami. Tú našu sme piekli asi 1.5 hodiny a bola výborná. To či je hotová vieme zistiť veľmi jednoducho - do cvikly vpichneme nôž, pokiaľ necítime žiadny odpor, cvikla je upečená a hotová.

Po upečení cviklu ošúpeme. Nakrájame podľa chuti, na mesiačiky, na kocky, akokoľvek preferujete. Všimneme si a aspoň na chvíľu oceníme jej krásnu červenú farbu. Cvikla je úžasná zelenina.

Nakrájanú cviklu dáme do misy, pridáme na jemno nakrájanú šalotku, osolíme do dokonalosti, pokvapkáme olivovým olejom a na záver ešte príde posypanie na jemno nakrájanou jarnou cibuľkou, ktorá toto jedlo vezme na úplne iný level.

Bon appétit!

 

 

Ingrediencie

1kg červenej cvikly

panenský olivový olej

jarná cibuľka

šalotka

soľ

Nákupný zoznam

Cvikla (1kg)
Cvikla (1kg)
1,35 €
Cibuľa Šalotka banánová (500g)
Soľ himalájska ružová jemná (500g)