0
Zeler bez vňate foto
Zeler bez vňate DPES0013 Ovocie a zelenina

Zeler bez vňate

Slovenskí farmári
Slovenskí farmári
1.95 Skladom 1,95€

Balenie


Produkt treba objednať do:

  • Pondelok 21:00
  • Utorok 21:00
  • Streda 21:00
  • Štvrtok 21:00
  • Nedeľa 21:00

Produkt doručujeme v dňoch:

  • Ne 26.5
  • Po 27.5
  • Ut 28.5
  • Str 29.5
  • Stv 30.5
  • Pia 31.5
  • So 1.6
  • Ne 2.6
  • Po 3.6
  • Ut 4.6

Popis Pri raste vytvára spočiatku kolový koreň, ktorý sa postupne mení na buľvu. Buľva môže mať v závislosti od odrody rôzny tvar a veľkosť. Niektoré dorastajú do hmotnosti nad kilogram a dosahujú v priemere až 20 cm. Dužina buľvy je biela až smotanovo sfarbená. Na priečnom priereze má byť kompaktná bez dutín a hrdzavých škvŕn. Povrch buľvy je hnedastý a hrboľatý. Nadzemnú časť tvorí ružica listov. Majú pomerne pevnú stopku, na ktorej vyrastajú trojpočetné listy s laločnatými a zúbkatými cípmi. Konzumnými časťami sú buľvy aj vňať.     Nutričné hodnoty 100g zeleru obsahuje: 3g sacharidov, 0.7g bielkovín a 1.6g vlákniny. Minerály: Draslík - 260mg Fosfor - 24mg Horčík - 11mg Sodík - 80mg Vápnik - 40mg Zinok - 0.13mg Železo - 0.2mg     Vitamíny: Vitamín B1 - 0.021mg Vitamín B2 - 0.057mg Vitamín B3 - 0.323mg Vitamín B6 - 0.076mg Vitamín B9 - 36mg Vitamín C - 3mg vitamín E - 0.3mg Vitamín K - 29.3µg   Ďalšie účinné látky Vňať obsahuje vysoké množstvo inzulínu. Zelerová hľuza obsahuje oproti vňati menšie množstvo sodíka, draslíka, železa aj kremíka.   Význam pre zdravie Používa sa pri liečbe reumatizmu, pri poruchách trávenia a močového mechúra, posilňuje nervy, napomáha pri odvodňovaní, znižuje krvný tlak, čistí črevá a znižuje obsah cukru v krvi. Keď ho budete pripravovať, nezabudnite partnerovi spomenúť, že je výborným posilňovačom mužskej potencie. Zdrojom výraznej zelerovej vône je veľké množstvo éterických olejov, ktoré pôsobí aj antibakteriálne a antimykoticky v tráviacom trakte a sú tiež dezinfekciou močových ciest. Zeler je tiež prírodné diuretikum.       Recept Zelerové lievance Ingrediencie: 1 menší zeler, 10 dkg čedaru, 6 vajec, 3 PL mlieka, olej, sol, pažítka, korenie Postup prípravy: Zeler jemne nastrúhame, pridáme syr, v mlieku vajcia, korenie mleté, soľ, pažítku. Pečieme placky a k tomu zemiaky.   Zdroj: http://zelovoc.nazdravie.sk  

Popis

Pri raste vytvára spočiatku kolový koreň, ktorý sa postupne mení na buľvu. Buľva môže mať v závislosti od odrody rôzny tvar a veľkosť. Niektoré dorastajú do hmotnosti nad kilogram a dosahujú v priemere až 20 cm. Dužina buľvy je biela až smotanovo sfarbená. Na priečnom priereze má byť kompaktná bez dutín a hrdzavých škvŕn. Povrch buľvy je hnedastý a hrboľatý. Nadzemnú časť tvorí ružica listov. Majú pomerne pevnú stopku, na ktorej vyrastajú trojpočetné listy s laločnatými a zúbkatými cípmi. Konzumnými časťami sú buľvy aj vňať.

 

 

Nutričné hodnoty

100g zeleru obsahuje: 3g sacharidov, 0.7g bielkovín a 1.6g vlákniny.

Minerály:
Draslík - 260mg
Fosfor - 24mg
Horčík - 11mg
Sodík - 80mg
Vápnik - 40mg
Zinok - 0.13mg
Železo - 0.2mg
    Vitamíny:
Vitamín B1 - 0.021mg
Vitamín B2 - 0.057mg
Vitamín B3 - 0.323mg
Vitamín B6 - 0.076mg
Vitamín B9 - 36mg
Vitamín C - 3mg
vitamín E - 0.3mg
Vitamín K - 29.3µg
 

Ďalšie účinné látky

Vňať obsahuje vysoké množstvo inzulínu. Zelerová hľuza obsahuje oproti vňati menšie množstvo sodíka, draslíka, železa aj kremíka.

 

Význam pre zdravie

Používa sa pri liečbe reumatizmu, pri poruchách trávenia a močového mechúra, posilňuje nervy, napomáha pri odvodňovaní, znižuje krvný tlak, čistí črevá a znižuje obsah cukru v krvi. Keď ho budete pripravovať, nezabudnite partnerovi spomenúť, že je výborným posilňovačom mužskej potencie. Zdrojom výraznej zelerovej vône je veľké množstvo éterických olejov, ktoré pôsobí aj antibakteriálne a antimykoticky v tráviacom trakte a sú tiež dezinfekciou močových ciest. Zeler je tiež prírodné diuretikum.

 

 

 

Recept

Zelerové lievance
Ingrediencie:
1 menší zeler, 10 dkg čedaru, 6 vajec, 3 PL mlieka, olej, sol, pažítka, korenie
Postup prípravy:
Zeler jemne nastrúhame, pridáme syr, v mlieku vajcia, korenie mleté, soľ, pažítku. Pečieme placky a k tomu zemiaky.

 

Zdroj: http://zelovoc.nazdravie.sk