0
Zeler – sedano
Zeler – sedano ZAHR0101 Ovocie a zelenina

Zeler – sedano

Zahraničná farma
Zahraničná farma
2.69 Skladom 2,69€

Balenie


Produkt treba objednať do:

  • Pondelok 21:00
  • Utorok 21:00
  • Streda 21:00
  • Štvrtok 21:00
  • Nedeľa 21:00

Produkt doručujeme v dňoch:

  • Ne 20.10
  • Po 21.10
  • Ut 22.10
  • Str 23.10
  • Stv 24.10
  • Pia 25.10
  • So 26.10
  • Ne 27.10
  • Po 28.10
  • Ut 29.10

Pri raste vytvára spočiatku kolový koreň, ktorý sa postupne mení na buľvu. Buľva môže mať v závislosti od odrody rôzny tvar a veľkosť. Niektoré dorastajú do hmotnosti nad kilogram a dosahujú v priemere až 20 cm. Dužina buľvy je biela až smotanovo sfarbená. Na priečnom priereze má byť kompaktná bez dutín a hrdzavých škvŕn. Povrch buľvy je hnedastý a hrboľatý. Nadzemnú časť tvorí ružica listov. Majú pomerne pevnú stopku, na ktorej vyrastajú trojpočetné listy s laločnatými a zúbkatými cípmi. Konzumnými časťami sú buľvy aj vňať. Pôvod Už v starom Egypte bol zeler používaný ako korenie, ale predovšetkým ako prírodné afrodiziakum. Starí Rimania ho používali k okoreneniu pokrmov. Z listov zhotovovali smútočné vence. K nám prišiel už v rannom stredoveku z Talianska. Buľvový zeler je obľúbený u nás a v strednej Európe, ale v Taliansku, Francúzsku, Španielsku a USA je skoro neznámy a pestuje sa tam zeler stopkový.   Iné názvy apium graveolens (lat), celer (cz), celery (en), echter sellerie/sellerie (de) Nutričné hodnoty 100g zeleru obsahuje: 3g sacharidov, 0.7g bielkovín a 1.6g vlákniny. Minerály: Draslík – 260mg Fosfor – 24mg Horčík – 11mg Sodík – 80mg Vápnik – 40mg Zinok – 0.13mg Železo – 0.2mg   Vitamíny: Vitamín B1 – 0.021mg Vitamín B2 – 0.057mg Vitamín B3 – 0.323mg Vitamín B6 – 0.076mg Vitamín B9 – 36mg Vitamín C – 3mg vitamín E – 0.3mg Vitamín K – 29.3µg Ďalšie účinné látky Vňať obsahuje vysoké množstvo inzulínu. Zelerová hľuza obsahuje oproti vňati menšie množstvo sodíka, draslíka, železa aj kremíka. Význam pre zdravie Používa sa pri liečbe reumatizmu, pri poruchách trávenia a močového mechúra, posilňuje nervy, napomáha pri odvodňovaní, znižuje krvný tlak, čistí črevá a znižuje obsah cukru v krvi. Keď ho budete pripravovať, nezabudnite partnerovi spomenúť, že je výborným posilňovačom mužskej potencie. Zdrojom výraznej zelerovej vône je veľké množstvo éterických olejov, ktoré pôsobí aj antibakteriálne a antimykoticky v tráviacom trakte a sú tiež dezinfekciou močových ciest. Zeler je tiež prírodné diuretikum. Zaujímavosť Glauberovu soľ, používanú ako preháňadlo pri pôstnych kúrach, môžeme sčasti nahradiť zelerovou šťavou. 200 gramová porcia zeleru poskytne toľko vlákniny, že povzbudí črevá, aby sa rýchlejšie pohybovali, a tak urýchli trávenie. Upozornenie Niektorí ľudia by však mohli na zeler reagovať alergickými prejavmi. Ak sa u vás po konzumácii zeleru objavia alergické reakcie, je vhodné konzultovať svoj stav s alergológom, aby ste si boli istí, že za vaše ťažkosti môže práve zeler. Pokiaľ je človek alergický na zeler, samozrejmosťou je vyhýbať sa jeho konzumácii. Tehotné ženy by nemali konzumovať zelerové semená (bývajú aj v zmesiach korenín) vo vyšších dávkach, pretože by mohlo dôjsť k sťahom maternice. Recept Zelerové lievance Ingrediencie: 1 menší zeler, 10 dkg čedaru, 6 vajec, 3 PL mlieka, olej, sol, pažítka, korenie Postup prípravy: Zeler jemne nastrúhame, pridáme syr, v mlieku vajcia, korenie mleté, soľ, pažítku. Pečieme placky, k tomu zemiaky a tatárska omáčka.   Zdroj: www.nazdravie.sk

Pri raste vytvára spočiatku kolový koreň, ktorý sa postupne mení na buľvu. Buľva môže mať v závislosti od odrody rôzny tvar a veľkosť. Niektoré dorastajú do hmotnosti nad kilogram a dosahujú v priemere až 20 cm. Dužina buľvy je biela až smotanovo sfarbená. Na priečnom priereze má byť kompaktná bez dutín a hrdzavých škvŕn. Povrch buľvy je hnedastý a hrboľatý. Nadzemnú časť tvorí ružica listov. Majú pomerne pevnú stopku, na ktorej vyrastajú trojpočetné listy s laločnatými a zúbkatými cípmi. Konzumnými časťami sú buľvy aj vňať.

Pôvod

Už v starom Egypte bol zeler používaný ako korenie, ale predovšetkým ako prírodné afrodiziakum. Starí Rimania ho používali k okoreneniu pokrmov. Z listov zhotovovali smútočné vence. K nám prišiel už v rannom stredoveku z Talianska. Buľvový zeler je obľúbený u nás a v strednej Európe, ale v Taliansku, Francúzsku, Španielsku a USA je skoro neznámy a pestuje sa tam zeler stopkový.

 

Iné názvy

apium graveolens (lat), celer (cz), celery (en), echter sellerie/sellerie (de)

Nutričné hodnoty

100g zeleru obsahuje: 3g sacharidov, 0.7g bielkovín a 1.6g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 260mg
Fosfor – 24mg
Horčík – 11mg
Sodík – 80mg
Vápnik – 40mg
Zinok – 0.13mg
Železo – 0.2mg
  Vitamíny:
Vitamín B1 – 0.021mg
Vitamín B2 – 0.057mg
Vitamín B3 – 0.323mg
Vitamín B6 – 0.076mg
Vitamín B9 – 36mg
Vitamín C – 3mg
vitamín E – 0.3mg
Vitamín K – 29.3µg

Ďalšie účinné látky

Vňať obsahuje vysoké množstvo inzulínu. Zelerová hľuza obsahuje oproti vňati menšie množstvo sodíkadraslíkaželeza aj kremíka.

Význam pre zdravie

Používa sa pri liečbe reumatizmu, pri poruchách trávenia a močového mechúra, posilňuje nervy, napomáha pri odvodňovaní, znižuje krvný tlak, čistí črevá a znižuje obsah cukru v krvi. Keď ho budete pripravovať, nezabudnite partnerovi spomenúť, že je výborným posilňovačom mužskej potencie. Zdrojom výraznej zelerovej vône je veľké množstvo éterických olejov, ktoré pôsobí aj antibakteriálne a antimykoticky v tráviacom trakte a sú tiež dezinfekciou močových ciest. Zeler je tiež prírodné diuretikum.

Zaujímavosť

Glauberovu soľ, používanú ako preháňadlo pri pôstnych kúrach, môžeme sčasti nahradiť zelerovou šťavou. 200 gramová porcia zeleru poskytne toľko vlákniny, že povzbudí črevá, aby sa rýchlejšie pohybovali, a tak urýchli trávenie.

Upozornenie

Niektorí ľudia by však mohli na zeler reagovať alergickými prejavmi. Ak sa u vás po konzumácii zeleru objavia alergické reakcie, je vhodné konzultovať svoj stav s alergológom, aby ste si boli istí, že za vaše ťažkosti môže práve zeler. Pokiaľ je človek alergický na zeler, samozrejmosťou je vyhýbať sa jeho konzumácii. Tehotné ženy by nemali konzumovať zelerové semená (bývajú aj v zmesiach korenín) vo vyšších dávkach, pretože by mohlo dôjsť k sťahom maternice.

Recept

Zelerové lievance

Ingrediencie:
1 menší zeler, 10 dkg čedaru, 6 vajec, 3 PL mlieka, olej, sol, pažítka, korenie

Postup prípravy:
Zeler jemne nastrúhame, pridáme syr, v mlieku vajcia, korenie mleté, soľ, pažítku. Pečieme placky, k tomu zemiaky a tatárska omáčka.

 

Zdroj: www.nazdravie.sk