0
Reďkovka červená foto
Reďkovka červená ZAHR0077 Ovocie a zelenina

Reďkovka červená

Slovenskí farmári
Slovenskí farmári
1.25 Skladom 1,25€

Balenie


Produkt treba objednať do:

  • Pondelok 21:00
  • Utorok 21:00
  • Streda 21:00
  • Štvrtok 21:00
  • Nedeľa 21:00

Produkt doručujeme v dňoch:

  • Stv 14.11
  • Pia 15.11
  • So 16.11
  • Ne 17.11
  • Po 18.11
  • Ut 19.11
  • Str 20.11
  • Stv 21.11
  • Pia 22.11
  • So 23.11

Je jednoročná typická jarná zelenina. Konzumuje sa krehká a šťavnatá buľvička, ktorá je najčastejšie guľatá alebo podlhovastá, či dlhá ako mrkva. Najobľúbenejšie sú skoré jarné guľaté reďkovky červenej farby. Pôvod Táto zelenina rastie po celom miernom pásme. Zmienky o nej pochádzajú aj zo starovekého Egypta. Otroci pracujúci na pyramídach vraj reďkovku dostávali ako odmenu. Iné názvy raphanus sativus (lat), ředkev/ředkvička (cz), radish (en), radieschen/radies (de) Nutričné hodnoty 100g reďkovky obsahuje: 3.4g sacharidov, 0.68g bielkovín a 1.6g vlákniny.   Minerály: Draslík – 233mg Fosfor – 20mg Horčík – 10mg Mangán – 0.068mg Vápnik – 25mg Zinok – 0.28mg Železo – 0.34mg   Vitamíny: Vitamín B1 – 0.012mg Vitamín B2 – 0.039mg Vitamín B3 – 0.254mg Vitamín B5 – 0.165mg Vitamín B6 – 0.071mg Vitamín B9 – 25mg Vitamín C – 15mg Význam pre zdravie Pomáha pri prevencii rakovinových ochorení. Éterické oleje podporujú tvorbu žlče a urýchľujú zažívací proces. Používa sa pri liečení ochorení žlčníka, žalúdka a priedušiek. Obľúbená miniatúrna koreňová zelenina ničí baktérie, uvoľňuje hlieny, mierni kašeľ, zmierňuje pálenie záhy, odstraňuje zápchu a plynatosť. Čistí obličky a močové cesty, čím zabraňuje tvorbe obličkových a močových kameňov. Znižuje hladinu cholesterolu a tukov v krvi. Dodáva nutričné látky na krvotvorbu a rast buniek. Má schopnosť aktivizovať nervy a mozog. Ideálne je jesť reďkovku surovú. Vtedy je najúčinnejšia proti škodlivým baktériám a plesniam, ktoré sídlia už na jazyku a sliznici podnebia. Ďalší boj pokračuje v žalúdku a črevách. Tieto antibakteriálne a antimykotické účinky sa prejavujú pálením, ktoré vyvoláva horčicový olej. Význam pri chudnutí Zvyšuje tvorbu tráviacich štiav, takže telo dokáže rozložiť a spracovať potravu efektívnejšie. Zaujímavosť Reďkovka patrí k najviac kontaminovaným druhom zeleniny. Ak je hnojená dusíkatými hnojivami, dostáva sa do nej množstvo solí a kyseliny dusičnej. V ľudskom tele sa tieto látky menia na dusičnany a dusitany, ktoré s aminokyselinami bielkovín vytvárajú jedovaté karcinogénne nitrozamíny.   Zdroj: www.nazdravie.sk

Je jednoročná typická jarná zelenina. Konzumuje sa krehká a šťavnatá buľvička, ktorá je najčastejšie guľatá alebo podlhovastá, či dlhá ako mrkva. Najobľúbenejšie sú skoré jarné guľaté reďkovky červenej farby.

Pôvod

Táto zelenina rastie po celom miernom pásme. Zmienky o nej pochádzajú aj zo starovekého Egypta. Otroci pracujúci na pyramídach vraj reďkovku dostávali ako odmenu.

Iné názvy

raphanus sativus (lat), ředkev/ředkvička (cz), radish (en), radieschen/radies (de)

Nutričné hodnoty

100g reďkovky obsahuje: 3.4g sacharidov, 0.68g bielkovín a 1.6g vlákniny.

 
Minerály:
Draslík – 233mg
Fosfor – 20mg
Horčík – 10mg
Mangán – 0.068mg
Vápnik – 25mg
Zinok – 0.28mg
Železo – 0.34mg
  Vitamíny:
Vitamín B1 – 0.012mg
Vitamín B2 – 0.039mg
Vitamín B3 – 0.254mg
Vitamín B5 – 0.165mg
Vitamín B6 – 0.071mg
Vitamín B9 – 25mg
Vitamín C – 15mg

Význam pre zdravie

Pomáha pri prevencii rakovinových ochorení. Éterické oleje podporujú tvorbu žlče a urýchľujú zažívací proces. Používa sa pri liečení ochorení žlčníka, žalúdka a priedušiek. Obľúbená miniatúrna koreňová zelenina ničí baktérie, uvoľňuje hlieny, mierni kašeľ, zmierňuje pálenie záhy, odstraňuje zápchu a plynatosť. Čistí obličky a močové cesty, čím zabraňuje tvorbe obličkových a močových kameňov. Znižuje hladinu cholesterolu a tukov v krvi. Dodáva nutričné látky na krvotvorbu a rast buniek. Má schopnosť aktivizovať nervy a mozog. Ideálne je jesť reďkovku surovú. Vtedy je najúčinnejšia proti škodlivým baktériám a plesniam, ktoré sídlia už na jazyku a sliznici podnebia. Ďalší boj pokračuje v žalúdku a črevách. Tieto antibakteriálne a antimykotické účinky sa prejavujú pálením, ktoré vyvoláva horčicový olej.

Význam pri chudnutí

Zvyšuje tvorbu tráviacich štiav, takže telo dokáže rozložiť a spracovať potravu efektívnejšie.

Zaujímavosť

Reďkovka patrí k najviac kontaminovaným druhom zeleniny. Ak je hnojená dusíkatými hnojivami, dostáva sa do nej množstvo solí a kyseliny dusičnej. V ľudskom tele sa tieto látky menia na dusičnany a dusitany, ktoré s aminokyselinami bielkovín vytvárajú jedovaté karcinogénne nitrozamíny.

 

Zdroj: www.nazdravie.sk