0
Pór
Pór ZAHR0076 Ovocie a zelenina

Pór

Slovenskí farmári
Slovenskí farmári
1.62 Skladom 1,62€

Balenie


Produkt treba objednať do:

  • Pondelok 21:00
  • Utorok 21:00
  • Streda 21:00
  • Štvrtok 21:00
  • Nedeľa 21:00

Produkt doručujeme v dňoch:

  • Ne 22.9
  • Po 23.9
  • Ut 24.9
  • Str 25.9
  • Stv 26.9
  • Pia 27.9
  • So 28.9
  • Ne 29.9
  • Po 30.9
  • Ut 1.10

  Narastá do výšky 0,40—0,90 m. Má zelené až zelenomodré listy, belavé až ružové kvety, ktoré vytvárajú okolík a predlženú cibuľu. Pôvod Pór je liečivá zelenina pochádzajúca z Prednej Ázie. Jej liečivé účinky sa využívali už v staroveku. Gréci a Rimania ju okrem iného považovali za výborný protijed pri otrave alkoholom. Iné názvy allium porrum (lat), pórek (cz), leek (en), porree (de), breitlauch (de), winterlauch (de), Welschzwiebel (de), gemeiner lauch (de), spanischer lauch (de), aschlauch (de), fleischlauch (de) Nutričné hodnoty 100g póru obsahuje: 14.15g sacharidov, 1.5g bielkovín a 1.8g vlákniny. Minerály: Draslík – 180mg Fosfor – 35mg Horčík – 28mg Mangán – 0.481mg Vápnik – 59mg Železo – 2.1mg   Vitamíny: Vitamín A – 0.08mg Vitamín B1 – 0.06mg Vitamín B2 – 0.03mg Vitamín B3 – 0.4mg Vitamín B5 – 0.14mg Vitamín B6 – 0.233mg Vitamín B9 – 64mg Vitamín C – 12mg Vitamín E – 0.9mg Vitamín K – 47µg Význam pre zdravie pôsobí proti mikroorganizmom účinný pri nafukovaní a ďalších črevných ťažkostiach (v črevách bojuje proti baktériám a kvasinkám) prečisťuje krv a celkovo detoxikuje organizmus na viacerých úrovniach vďaka obsahu kyseliny listovej a železa pomáha pri liečbe chudokrvnosti (anémie) pozitívne vplýva na srdce, chráni cievy, reguluje krvný tlak podporuje činnosť obličiek, je močopudný (zbavuje telo prebytočnej vody) pomáha pri nechutenstve je liekom proti kašľu odporúča sa brať pri reumatických ochoreniach a dne znižuje hladinu cukru, cholesterolu a tuku v krvi pomáha cievam oddiaľovať procesy starnutia Zaujímavosť O pozitívnych vlastnostiach póru sa vedelo už aj v antickom Ríme. Svetoznámy cisár Nero patril medzi jeho najväčších ctiteľov. Veril, že mu pór pomáha posilňovať hlasivky. Pri špeciálnom skladovaní v chladiarňach s teplotou 0 celzia možno pór 3 mesiace uchovávať bez väčších strát účinných látok. Upozornenie Pretože pór obsahuje väčšie množstvo solí kyseliny šťaveľovej, nie je vhodný pre ľudí, ktorí majú choré obličky a žlčník. Soli kyseliny šťaveľovej tiež zhoršujú vstrebávanievápnika. Recept Varený pór so syrom Ingrediencie: 800 g póru bez listov, 80 g masla, 60 g strúhanky, voda, soľ Postup prípravy: Očistený pór vložíme do vriacej osolenej vody a varíme. Po uvarení ho vyberieme a posypeme strúhankou opraženou na masle. Podávame so zemiakovou kašou.   Zdroj: www.nazdravie.sk

 

Narastá do výšky 0,40—0,90 m. Má zelené až zelenomodré listy, belavé až ružové kvety, ktoré vytvárajú okolík a predlženú cibuľu.

Pôvod

Pór je liečivá zelenina pochádzajúca z Prednej Ázie. Jej liečivé účinky sa využívali už v staroveku. Gréci a Rimania ju okrem iného považovali za výborný protijed pri otrave alkoholom.

Iné názvy

allium porrum (lat), pórek (cz), leek (en), porree (de), breitlauch (de), winterlauch (de), Welschzwiebel (de), gemeiner lauch (de), spanischer lauch (de), aschlauch (de), fleischlauch (de)

Nutričné hodnoty

100g póru obsahuje: 14.15g sacharidov, 1.5g bielkovín a 1.8g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 180mg
Fosfor – 35mg
Horčík – 28mg
Mangán – 0.481mg
Vápnik – 59mg
Železo – 2.1mg
  Vitamíny:
Vitamín A – 0.08mg
Vitamín B1 – 0.06mg
Vitamín B2 – 0.03mg
Vitamín B3 – 0.4mg
Vitamín B5 – 0.14mg
Vitamín B6 – 0.233mg
Vitamín B9 – 64mg
Vitamín C – 12mg
Vitamín E – 0.9mg
Vitamín K – 47µg

Význam pre zdravie

  • pôsobí proti mikroorganizmom
  • účinný pri nafukovaní a ďalších črevných ťažkostiach (v črevách bojuje proti baktériám a kvasinkám)
  • prečisťuje krv a celkovo detoxikuje organizmus na viacerých úrovniach
  • vďaka obsahu kyseliny listovej a železa pomáha pri liečbe chudokrvnosti (anémie)
  • pozitívne vplýva na srdce, chráni cievy, reguluje krvný tlak
  • podporuje činnosť obličiek, je močopudný (zbavuje telo prebytočnej vody)
  • pomáha pri nechutenstve
  • je liekom proti kašľu
  • odporúča sa brať pri reumatických ochoreniach a dne
  • znižuje hladinu cukru, cholesterolu a tuku v krvi
  • pomáha cievam oddiaľovať procesy starnutia

Zaujímavosť

  • O pozitívnych vlastnostiach póru sa vedelo už aj v antickom Ríme. Svetoznámy cisár Nero patril medzi jeho najväčších ctiteľov. Veril, že mu pór pomáha posilňovať hlasivky.
  • Pri špeciálnom skladovaní v chladiarňach s teplotou 0 celzia možno pór 3 mesiace uchovávať bez väčších strát účinných látok.

Upozornenie

Pretože pór obsahuje väčšie množstvo solí kyseliny šťaveľovej, nie je vhodný pre ľudí, ktorí majú choré obličky a žlčník. Soli kyseliny šťaveľovej tiež zhoršujú vstrebávanievápnika.

Recept

Varený pór so syrom

Ingrediencie:
800 g póru bez listov, 80 g masla, 60 g strúhanky, voda, soľ

Postup prípravy:
Očistený pór vložíme do vriacej osolenej vody a varíme. Po uvarení ho vyberieme a posypeme strúhankou opraženou na masle. Podávame so zemiakovou kašou.

 

Zdroj: www.nazdravie.sk