0
Pomaranče foto
Pomaranče ZAHR0074 Ovocie a zelenina

Pomaranče

Zahraničná farma
Zahraničná farma
2.14 Skladom 2,14€

Balenie


Produkt treba objednať do:

  • Pondelok 21:00
  • Utorok 21:00
  • Streda 21:00
  • Štvrtok 21:00
  • Nedeľa 21:00

Produkt doručujeme v dňoch:

  • Ne 22.9
  • Po 23.9
  • Ut 24.9
  • Str 25.9
  • Stv 26.9
  • Pia 27.9
  • So 28.9
  • Ne 29.9
  • Po 30.9
  • Ut 1.10

Farma zo Španielska Pomaranč je plod citrónovníka pomarančového. Je okrúhleho tvaru oranžovej farby. Pôvod Pomaranče pochádzajú pôvodne z južnej Číny a juhovýchodnej Ázie. Do Európy sa dostali až v 2. polovici 15. stor. Krištof Kolumbus zobral so sebou semená pomaranča na svoju druhú cestu v roku 1493 z Kanárskych ostrovov na Haiti. Odtiaľ sa rastlina rozšírila po celom Karibiku a začala sa po prvýkrát pestovať v roku 1518 v Mexiku a v roku 1565 na Floride. Španielsko začalo s pestovaním pomarančov na obchodné účely v roku 1792 a Taliansko v roku 1870. Iné názvy citrus sinensis (lat), pomeranč (cz), orange/sweet orange (en), apfelsine/appelsien (de) Nutričné hodnoty Jeden stredne veľký pomaranč obsahuje 1.23g bielkovín, 62 kalórií a 3.1g vlákniny. Minerály: Draslík – 237mg Fosfor – 18mg Horčík – 13mg Mangán – 0.033mg Meď – 0.059mg Selén – 0.7µg Vápnik – 52mg Zinok – 0.09mg Železo – 0.13mg   Vitamíny: Kyselina listová – 39µg Kyselina pantoténová – 0.328mg Niacín – 0.369mg Vitamín A – 295 IU Vitamín B1 (tiamín) – 0.114mg Vitamín B2 (riboflavín) – 0.052mg Vitamín B6 – 0.079mg Vitamín C – 69.7mg Vitamín E – 0.24mg Ďalšie účinné látky Za typickú chuť pomarančov zodpovedá okrem ovocného cukru a vysokého obsahu kyseliny citrónovej aj pomarančový olej určujúci arómu. Význam pre zdravie jeho konzumácia je dobrou prevencia proti chrípke a nachladnutiu urýchľuje látkovú výmenu v organizme vďaka svojej príjemnej nevtieravej ovocnej vôni je jedinečným prostriedkom na ukľudnenie nervovej sústavy pravidelná denná konzumácia chráni pred rakovinou udržiava konštantné množstvo cukru v krvi a znižuje hladinu cholesterolu pomáha uvoľňovať nahromadený stres, frustráciu, hnev podporuje prúdenie zablokovanej energie pomáha pri zápche, zmierňuje hemoroidy uvoľňuje napätie, odháňa smútok a melanchóliu Zaujímavosť Aby pomaranče získali typickú oranžovú farbu, musia byť vystavené niekoľkým po sebe nasledujúcim chladným nociam. To je však možné len v krajinách s miernym podnebím. V tropických krajinách je celkom bežné, že zrelé pomaranče sú zelené, pretože neboli vystavené chladu. Upozornenie Kôra pomarančov z bežnej obchodnej siete môže obsahovať jedovaté látky. Preto ju nekonzumujeme, nestrúhame a ani inak nepoužívame. Recept Lososový zázrak s pomarančom Ingrediencie: 1 mascarpone, 1 bambino, 2 ks citrónu, čerstvá bazalka, pažítka Postup prípravy: Do misky si vložíme mascarpone, pridáme syr bambino, citrónovú kôru, citrónovú šťavu, riadne premiešame, pridáme bazalku. Lososa si naukladáme na celofán, pospájame do obdĺžnikového tvaru, zľahka ponatierame pomazánku na lososa a s pomocou celofánu ho zavinieme do roličky. Vložíme do chladničky schladiť.   Zdroj: www.nazdravie.sk  
Farma zo Španielska

Pomaranč je plod citrónovníka pomarančového. Je okrúhleho tvaru oranžovej farby.

Pôvod

Pomaranče pochádzajú pôvodne z južnej Číny a juhovýchodnej Ázie. Do Európy sa dostali až v 2. polovici 15. stor. Krištof Kolumbus zobral so sebou semená pomaranča na svoju druhú cestu v roku 1493 z Kanárskych ostrovov na Haiti. Odtiaľ sa rastlina rozšírila po celom Karibiku a začala sa po prvýkrát pestovať v roku 1518 v Mexiku a v roku 1565 na Floride. Španielsko začalo s pestovaním pomarančov na obchodné účely v roku 1792 a Taliansko v roku 1870.

Iné názvy

citrus sinensis (lat), pomeranč (cz), orange/sweet orange (en), apfelsine/appelsien (de)

Nutričné hodnoty

Jeden stredne veľký pomaranč obsahuje 1.23g bielkovín, 62 kalórií a 3.1g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 237mg
Fosfor – 18mg
Horčík – 13mg
Mangán – 0.033mg
Meď – 0.059mg
Selén – 0.7µg
Vápnik – 52mg
Zinok – 0.09mg
Železo – 0.13mg
  Vitamíny:
Kyselina listová – 39µg
Kyselina pantoténová – 0.328mg
Niacín – 0.369mg
Vitamín A – 295 IU
Vitamín B1 (tiamín) – 0.114mg
Vitamín B2 (riboflavín) – 0.052mg
Vitamín B6 – 0.079mg
Vitamín C – 69.7mg
Vitamín E – 0.24mg

Ďalšie účinné látky

Za typickú chuť pomarančov zodpovedá okrem ovocného cukru a vysokého obsahu kyseliny citrónovej aj pomarančový olej určujúci arómu.

Význam pre zdravie

  • jeho konzumácia je dobrou prevencia proti chrípke a nachladnutiu
  • urýchľuje látkovú výmenu v organizme
  • vďaka svojej príjemnej nevtieravej ovocnej vôni je jedinečným prostriedkom na ukľudnenie nervovej sústavy
  • pravidelná denná konzumácia chráni pred rakovinou
  • udržiava konštantné množstvo cukru v krvi a znižuje hladinu cholesterolu
  • pomáha uvoľňovať nahromadený stres, frustráciu, hnev
  • podporuje prúdenie zablokovanej energie
  • pomáha pri zápche, zmierňuje hemoroidy
  • uvoľňuje napätie, odháňa smútok a melanchóliu

Zaujímavosť

Aby pomaranče získali typickú oranžovú farbu, musia byť vystavené niekoľkým po sebe nasledujúcim chladným nociam. To je však možné len v krajinách s miernym podnebím. V tropických krajinách je celkom bežné, že zrelé pomaranče sú zelené, pretože neboli vystavené chladu.

Upozornenie

Kôra pomarančov z bežnej obchodnej siete môže obsahovať jedovaté látky. Preto ju nekonzumujeme, nestrúhame a ani inak nepoužívame.

Recept

Lososový zázrak s pomarančom

Ingrediencie:
1 mascarpone, 1 bambino, 2 ks citrónu, čerstvá bazalka, pažítka

Postup prípravy:
Do misky si vložíme mascarpone, pridáme syr bambino, citrónovú kôru, citrónovú šťavu, riadne premiešame, pridáme bazalku. Lososa si naukladáme na celofán, pospájame do obdĺžnikového tvaru, zľahka ponatierame pomazánku na lososa a s pomocou celofánu ho zavinieme do roličky. Vložíme do chladničky schladiť.

 
Zdroj: www.nazdravie.sk