0
Mrkva praná foto
Mrkva praná ZAHR0054 Ovocie a zelenina

Mrkva praná

Slovenskí farmári
Slovenskí farmári
1.23 Skladom 1,23€

Balenie


Produkt treba objednať do:

  • Pondelok 21:00
  • Utorok 21:00
  • Streda 21:00
  • Štvrtok 21:00
  • Nedeľa 21:00

Produkt doručujeme v dňoch:

  • Ne 22.9
  • Po 23.9
  • Ut 24.9
  • Str 25.9
  • Stv 26.9
  • Pia 27.9
  • So 28.9
  • Ne 29.9
  • Po 30.9
  • Ut 1.10

Popis Mrkva obyčajná je dvojročná kultúrna rastlina, väčšinou má červený koreň, viackrát perovito zložený, silne strihanými listami a príjemnou vôňou. V druhom roku rastlina vyháňa hranatú, rozkonárenú stonku, ktorá je striedavo obrastená strihanými listami a ukončená zloženým okolíkom bielych kvetov.   Ďalšie účinné látky Mrkva je bohatá na vitamíny A a betakarotén. Ďalej obsahuje vitamíny B, C, E, H, kyselinu listovú, pantotenovú, kremičitú, pektínové látky a silice a z dôležitých stopových prvkov najmä, draslík, sodík, vápnik, horčík, fosfor, síru, mangán, železo, meď a zinok.   Význam pre zdravie Znižuje cholesterol, predchádza zápche, pomáha pri kožných chorobách, nedokrvení a oslabení organizmu. Chráni zrak. Znižuje riziko rakoviny pľúc. Povzbudzuje chuť k jedlu, napomáha tráveniu. Pomáha zachovávať zuby a štruktúru kostí. Je vynikajúcou regeneračnou potravinou, ak sa človek cíti vyčerpaný alebo sa zotavuje.   Zaujímavosť Pri dusení sa otvoria bunky mrkvy a obsah betakaroténu ľahšie prejde z čreva do krvi. Iba ak spolu s mrkvou konzumujeme trocha kvalitného tuku, príjme telo v tuku rozpustný betakarotén v plnom rozsahu.     Recept Mrkvový džús Suroviny: 1/2 kg očistenej mrkvy, polievkovú lyžicu kyseliny citrónovej a oleja, liter a pol vody.  Postup: Mrkvu nakrájame na kolieska a dáme do tlakového hrnca. Zalejeme vodou, pridáme olej a varíme asi 30 minút. Potom rozmixujeme, pridáme ešte 5 litrov vody, 3 polievkové lyžice medu a kyselinu citrónovú. Pre lepšiu chuť môžeme pridať jednu karotelu. Ešte horúcu mrkvovú šťavu nalejeme do čistých fliaš s patentovými uzávermi. Uchovávame v chlade.   Zdroj: http://zelovoc.nazdravie.sk

Popis

Mrkva obyčajná je dvojročná kultúrna rastlina, väčšinou má červený koreň, viackrát perovito zložený, silne strihanými listami a príjemnou vôňou. V druhom roku rastlina vyháňa hranatú, rozkonárenú stonku, ktorá je striedavo obrastená strihanými listami a ukončená zloženým okolíkom bielych kvetov.

 

Ďalšie účinné látky

Mrkva je bohatá na vitamíny A a betakarotén. Ďalej obsahuje vitamíny B, C, E, H, kyselinu listovú, pantotenovú, kremičitú, pektínové látky a silice a z dôležitých stopových prvkov najmä, draslík, sodík, vápnik, horčík, fosfor, síru, mangán, železo, meď a zinok.

 

Význam pre zdravie

Znižuje cholesterol, predchádza zápche, pomáha pri kožných chorobách, nedokrvení a oslabení organizmu. Chráni zrak. Znižuje riziko rakoviny pľúc. Povzbudzuje chuť k jedlu, napomáha tráveniu. Pomáha zachovávať zuby a štruktúru kostí. Je vynikajúcou regeneračnou potravinou, ak sa človek cíti vyčerpaný alebo sa zotavuje.

 

Zaujímavosť

Pri dusení sa otvoria bunky mrkvy a obsah betakaroténu ľahšie prejde z čreva do krvi. Iba ak spolu s mrkvou konzumujeme trocha kvalitného tuku, príjme telo v tuku rozpustný betakarotén v plnom rozsahu.

 

 

Recept

Mrkvový džús
Suroviny: 1/2 kg očistenej mrkvy, polievkovú lyžicu kyseliny citrónovej a oleja, liter a pol vody. 
Postup:
Mrkvu nakrájame na kolieska a dáme do tlakového hrnca. Zalejeme vodou, pridáme olej a varíme asi 30 minút. Potom rozmixujeme, pridáme ešte 5 litrov vody, 3 polievkové lyžice medu a kyselinu citrónovú. Pre lepšiu chuť môžeme pridať jednu karotelu. Ešte horúcu mrkvovú šťavu nalejeme do čistých fliaš s patentovými uzávermi. Uchovávame v chlade.

 

Zdroj: http://zelovoc.nazdravie.sk