0
Kiwi foto
Kiwi ZAHR0045 Ovocie a zelenina

Kiwi

Zahraničná farma
Zahraničná farma
1.87 Skladom 1,87€ (3,74€/1kg)

Balenie


Produkt treba objednať do:

  • Pondelok 21:00
  • Utorok 21:00
  • Streda 21:00
  • Štvrtok 21:00
  • Nedeľa 21:00

Produkt doručujeme v dňoch:

  • Stv 14.11
  • Pia 15.11
  • So 16.11
  • Ne 17.11
  • Po 18.11
  • Ut 19.11
  • Str 20.11
  • Stv 21.11
  • Pia 22.11
  • So 23.11

Farma z Talianska Popis Má oválny tvar, hnedú chlpatú šupku. Dužina je smaragdovo-zelená s hlúbom v strede a čiernymi semenami usporiadanými do tvaru hviezdy. Pôvod Kiwi pochádza z Číny, slúžilo vraj opiciam na uhasenie smädu. Odtiaľ pochádza aj názov opičia broskyňa. James McGregor z Nového Zélandu priniesol v roku 1906 semená z Číny na Nový Zéland. Alexander Allison začal s pestovaním prvých rastlín a v roku 1910 sa už tešil z prvej úrody. Iné názvy aktinídia, actinidia deliciosa (lat), čínský angrešt (cz), angrešt číňana (cz), zespri (cz), opičí broskve (cz), čnělkovec (cz), kiwifruit (en), mangüeyo (en), chinesischer strahlengriffel (de), chinesische stachelbeere (de) Nutričné hodnoty Jedno stredne veľké kiwi (69g) obsahuje 0.79g bielkovín, 42 kalórií a 2.1g vlákniny. Minerály: Draslík – 215mg Fosfor – 23mg Horčík – 12mg Mangán – 0.068mg Meď – 0.09mg Selén – 0.1µg Sodík – 2mg Vápnik – 23mg Zinok – 0.1mg Železo – 0.21mg   Vitamíny: Kyselina listová – 17µg Kyselina pantoténová – 0.126mg Niacín – 0.235mg Vitamín A – 60 IU Vitamín B1 (tiamín) – 0.019mg Vitamín B2 (riboflavín) – 0.017mg Vitamín B6 – 0.043mg Vitamín C – 64mg Vitamín E – 1.01mg Vitamín K – 27.8µg   Význam pre zdravie posilňuje imunitný systém (prevencia prechladnutia, nádchy, chrípky) podporuje látkovú výmenu stimuluje srdcový sval, spevňuje cievy a žily, pôsobí proti ich upchávaniu likviduje močové kamene zvyšuje sústredenie podporuje rast kostí zlepšuje videnie vďaka vysokému obsahu vitamínu C pomáha lepšie zvládať stres Význam pri chudnutí Kiwi prečisťuje črevá, zlepšuje trávenie, stabilizuje hladinu vody v bunkách čím obmedzuje zadržiavanie tekutín v organizme. Zaujímavosť Na rýchle zmäknutie ich treba dať do papierového sáčku spolu s jablkami alebo banánmi. Toto ovocie uvoľňuje rastlinný hormón etylén urýchľujúci dozrievanie. Upozornenie Niektorí ľudia reagujú na kiwi alergicky. Recept Kiwi zákusok Potrebujeme: cesto: 250 g polohrubej múky, 250 g cukor práškový, 1/2 prášok do pečiva, 2 lyžice olej a 6 vajec krém: 2 smotana kyslá, 1 cukor vanilkový, 3 polievkové lyžice cukor práškový, 1 smotana na šľahanie poleva: 500 ml kiwi sirup ,2 bal. Zlatý klas, 500 ml voda, 3 PL cukor kryštál 5-6 ks kiwi Postup: Vymiešame si celé vajíčka, pridáme 2 lyžice oleja, postupne pridávame múku s práškom do pečiva, potom cukor ak je to cesto husté pridáme mlieko podľa potreby. Hotové cesto vylejeme na plech. Pečieme asi 20 minút pri 170° C. Cesto necháme vychladnúť. Medzitým si do misy dáme kyslú smotanu, vanilkový cukor, práškový cukor a vymiešame. Vyšľaháme si šľahačku, pridáme do misy a zľahka premiešame. Pripravený krém rozotrieme na cesto. Kiwi nakrájame a rovnomerne rozložíme na krém. Z vody, sirupu, cukru a Zlatých klasov uvaríme puding. Za občasného miešania necháme vychladnúť. Miesto sirupu a vody môžeme použiť 1 liter kiwi džúsu. Na vychladnutý koláč opatrne lejeme polevu, najskôr lyžicou lejeme polevu na kiwi a necháme ju samovoľne roztekať po povrchu. Keby sme liali prudko želatínová poleva by sa premiešala s bielym krémom. Dáme do chladničky na pár hodín, najlepšie cez noc.   Zdroj: www.nazdravie.sk
Farma z Talianska

Popis

Má oválny tvar, hnedú chlpatú šupku. Dužina je smaragdovo-zelená s hlúbom v strede a čiernymi semenami usporiadanými do tvaru hviezdy.

Pôvod

Kiwi pochádza z Číny, slúžilo vraj opiciam na uhasenie smädu. Odtiaľ pochádza aj názov opičia broskyňa. James McGregor z Nového Zélandu priniesol v roku 1906 semená z Číny na Nový Zéland. Alexander Allison začal s pestovaním prvých rastlín a v roku 1910 sa už tešil z prvej úrody.

Iné názvy

aktinídia, actinidia deliciosa (lat), čínský angrešt (cz), angrešt číňana (cz), zespri (cz), opičí broskve (cz), čnělkovec (cz), kiwifruit (en), mangüeyo (en), chinesischer strahlengriffel (de), chinesische stachelbeere (de)

Nutričné hodnoty

Jedno stredne veľké kiwi (69g) obsahuje 0.79g bielkovín, 42 kalórií a 2.1g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 215mg
Fosfor – 23mg
Horčík – 12mg
Mangán – 0.068mg
Meď – 0.09mg
Selén – 0.1µg
Sodík – 2mg
Vápnik – 23mg
Zinok – 0.1mg
Železo – 0.21mg
  Vitamíny:
Kyselina listová – 17µg
Kyselina pantoténová – 0.126mg
Niacín – 0.235mg
Vitamín A – 60 IU
Vitamín B1 (tiamín) – 0.019mg
Vitamín B2 (riboflavín) – 0.017mg
Vitamín B6 – 0.043mg
Vitamín C – 64mg
Vitamín E – 1.01mg
Vitamín K – 27.8µg
 

Význam pre zdravie

  • posilňuje imunitný systém (prevencia prechladnutia, nádchy, chrípky)
  • podporuje látkovú výmenu
  • stimuluje srdcový sval, spevňuje cievy a žily, pôsobí proti ich upchávaniu
  • likviduje močové kamene
  • zvyšuje sústredenie
  • podporuje rast kostí
  • zlepšuje videnie
  • vďaka vysokému obsahu vitamínu C pomáha lepšie zvládať stres

Význam pri chudnutí

Kiwi prečisťuje črevá, zlepšuje trávenie, stabilizuje hladinu vody v bunkách čím obmedzuje zadržiavanie tekutín v organizme.

Zaujímavosť

Na rýchle zmäknutie ich treba dať do papierového sáčku spolu s jablkami alebo banánmi. Toto ovocie uvoľňuje rastlinný hormón etylén urýchľujúci dozrievanie.

Upozornenie

Niektorí ľudia reagujú na kiwi alergicky.

Recept

Kiwi zákusok

Potrebujeme:
cesto: 250 g polohrubej múky, 250 g cukor práškový, 1/2 prášok do pečiva, 2 lyžice olej a 6 vajec
krém: 2 smotana kyslá, 1 cukor vanilkový, 3 polievkové lyžice cukor práškový, 1 smotana na šľahanie
poleva: 500 ml kiwi sirup ,2 bal. Zlatý klas, 500 ml voda, 3 PL cukor kryštál 5-6 ks kiwi

Postup:
Vymiešame si celé vajíčka, pridáme 2 lyžice oleja, postupne pridávame múku s práškom do pečiva, potom cukor ak je to cesto husté pridáme mlieko podľa potreby. Hotové cesto vylejeme na plech. Pečieme asi 20 minút pri 170° C. Cesto necháme vychladnúť. Medzitým si do misy dáme kyslú smotanu, vanilkový cukor, práškový cukor a vymiešame. Vyšľaháme si šľahačku, pridáme do misy a zľahka premiešame. Pripravený krém rozotrieme na cesto. Kiwi nakrájame a rovnomerne rozložíme na krém. Z vody, sirupu, cukru a Zlatých klasov uvaríme puding. Za občasného miešania necháme vychladnúť. Miesto sirupu a vody môžeme použiť 1 liter kiwi džúsu. Na vychladnutý koláč opatrne lejeme polevu, najskôr lyžicou lejeme polevu na kiwi a necháme ju samovoľne roztekať po povrchu. Keby sme liali prudko želatínová poleva by sa premiešala s bielym krémom. Dáme do chladničky na pár hodín, najlepšie cez noc.

 

Zdroj: www.nazdravie.sk