0
Cuketa foto
Cuketa ZAHR0014 Ovocie a zelenina

Cuketa

Zahraničná farma
Zahraničná farma
1.53 Skladom 1,53€

Balenie


Produkt treba objednať do:

  • Pondelok 21:00
  • Utorok 21:00
  • Streda 21:00
  • Štvrtok 21:00
  • Nedeľa 21:00

Produkt doručujeme v dňoch:

  • Pia 15.11
  • So 16.11
  • Ne 17.11
  • Po 18.11
  • Ut 19.11
  • Str 20.11
  • Stv 21.11
  • Pia 22.11
  • So 23.11
  • Ne 24.11

Štíhle tmavozelené plody dorastajúce do hmotnosti dvoch kilogramov tvarom pripomínajú šalátovú uhorku. Majú jemnú požívateľnú šupku. Pôvod Prvé zmienky o nej pochádzajú z polovice 19. storočia z oblasti Stredomoria a k rozsiahlemu rozšíreniu jej pestovania došlo až o takmer sto rokov neskôr. Iné názvy cucurbita pepo var. giromontiina (lat), zucchini (en,de) Nutričné hodnoty 100g cukety obsahuje: 3.11g sacharidov, 1.21g bielkovín a 1g vlákniny. Minerály: Draslík – 261mg Fosfor – 38mg Horčík – 18mg Mangán – 0.177mg Selén – 0.2µg Sodík – 8mg Vápnik – 16mg Zinok – 0.32mg Železo – 0.37mg   Vitamíny: Vitamín A – 60µg Vitamín B1 – 0.045mg Vitamín B2 – 0.094mg Vitamín B3 – 0.451mg Vitamín B5 – 0.204mg Vitamín B6 – 0.163mg Vitamín B9 – 24mg Vitamín C – 18mg Vitamín E – 0.1mg Vitamín K – 4.3µg Ďalšie účinné látky Cuketa obsahuje 91% vody a tiež vysoký obsah karoténu. Význam pre zdravie Aktivizuje bunkový metabolizmus, zvyšuje hladinu bielkovín a zlepšuje celkovú výkonnosť, posilňuje svaly a srdce, udržiava štíhlu líniu bez škodlivých diét, zvyšuje výkonnosť mozgu a koncentráciu, upokojuje a zároveň stimuluje nervy, pôsobí odvodňujúco, vyplavuje škodliviny a odkysľuje organizmus, posilňuje imunitný systém, posilňuje sliznice v celom organizme, odstraňuje nedostatočné trávenie a zápchu. Zaujímavosť Cukety, podobne ako iné tekvicovité rastliny (uhorky, tekvice, patizóny alebo melóny) sú najmä spočiatku na pestovanie dosť náročné rastliny. Klíčia len v teplej pôde a potrpia si aj na dostatočnú vlahu. Keď však už cuketa začne po piatich-šiestich týždňoch plodiť, je na nezastavenie a úrodu treba zbierať každý druhý-tretí deň. Kvitnutie a zakladanie plodov zvyčajne ustane, až keď necháme jeden plod dozrieť. Recept Fajnová cuketka Suroviny: 20g olivového oleja 400 g mladej cukety 200 g krabích tyčiniek soľ, príp. grilovacie korenie. Na dobrej panvici na oleji popečieme na kocky nakrájané ošúpané cuketky. Zakryjeme, podusíme /stačí 10 minút/. Medzitým rozmrazíme /v mikrovlnke/ krabie tyčinky, keď sú veľké kusy, pokrájame. Pridáme k podusenej cukete, ochutíme, trošku prehrejeme a zjeme. Zdroj: www.nazdravie.sk

Štíhle tmavozelené plody dorastajúce do hmotnosti dvoch kilogramov tvarom pripomínajú šalátovú uhorku. Majú jemnú požívateľnú šupku.

Pôvod

Prvé zmienky o nej pochádzajú z polovice 19. storočia z oblasti Stredomoria a k rozsiahlemu rozšíreniu jej pestovania došlo až o takmer sto rokov neskôr.

Iné názvy

cucurbita pepo var. giromontiina (lat), zucchini (en,de)

Nutričné hodnoty

100g cukety obsahuje: 3.11g sacharidov, 1.21g bielkovín a 1g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 261mg
Fosfor – 38mg
Horčík – 18mg
Mangán – 0.177mg
Selén – 0.2µg
Sodík – 8mg
Vápnik – 16mg
Zinok – 0.32mg
Železo – 0.37mg
  Vitamíny:
Vitamín A – 60µg
Vitamín B1 – 0.045mg
Vitamín B2 – 0.094mg
Vitamín B3 – 0.451mg
Vitamín B5 – 0.204mg
Vitamín B6 – 0.163mg
Vitamín B9 – 24mg
Vitamín C – 18mg
Vitamín E – 0.1mg
Vitamín K – 4.3µg

Ďalšie účinné látky

Cuketa obsahuje 91% vody a tiež vysoký obsah karoténu.

Význam pre zdravie

Aktivizuje bunkový metabolizmus, zvyšuje hladinu bielkovín a zlepšuje celkovú výkonnosť, posilňuje svaly a srdce, udržiava štíhlu líniu bez škodlivých diét, zvyšuje výkonnosť mozgu a koncentráciu, upokojuje a zároveň stimuluje nervy, pôsobí odvodňujúco, vyplavuje škodliviny a odkysľuje organizmus, posilňuje imunitný systém, posilňuje sliznice v celom organizme, odstraňuje nedostatočné trávenie a zápchu.

Zaujímavosť

Cukety, podobne ako iné tekvicovité rastliny (uhorkytekvicepatizóny alebo melóny) sú najmä spočiatku na pestovanie dosť náročné rastliny. Klíčia len v teplej pôde a potrpia si aj na dostatočnú vlahu. Keď však už cuketa začne po piatich-šiestich týždňoch plodiť, je na nezastavenie a úrodu treba zbierať každý druhý-tretí deň. Kvitnutie a zakladanie plodov zvyčajne ustane, až keď necháme jeden plod dozrieť.

Recept

Fajnová cuketka

Suroviny:
20g olivového oleja
400 g mladej cukety
200 g krabích tyčiniek
soľ, príp. grilovacie korenie.

Na dobrej panvici na oleji popečieme na kocky nakrájané ošúpané cuketky. Zakryjeme, podusíme /stačí 10 minút/. Medzitým rozmrazíme /v mikrovlnke/ krabie tyčinky, keď sú veľké kusy, pokrájame. Pridáme k podusenej cukete, ochutíme, trošku prehrejeme a zjeme.

Zdroj: www.nazdravie.sk