Citróny ZAHR0013 Ovocie a zelenina

Citróny

Zahraničná farma
Zahraničná farma
1.51 Skladom 1,51€ (3,02€/1kg)

Balenie


Produkt treba objednať do:

  • Pondelok 21:00
  • Utorok 21:00
  • Streda 21:00
  • Štvrtok 21:00
  • Nedeľa 21:00

Produkt doručujeme v dňoch:

  • Ne 22.9
  • Po 23.9
  • Ut 24.9
  • Str 25.9
  • Stv 26.9
  • Pia 27.9
  • So 28.9
  • Ne 29.9
  • Po 30.9
  • Ut 1.10

Farma zo Španielska   Popis Citrón je plod stromu nazývaného citrónovník. Ide o vždyzelený strom, ktorý kvitne a plodí súčasne. Citróny majú vajcovitý tvar, sú veľkosti slepačieho vajca alebo niekedy aj väčšie. Môžu byť sfarbené do tmavozelena, svetlozelena, až do žlta. Ich bledožltá šťavnatá dužina sa delí na 6-13 mesiačikov (segmentov) a obsahuje veľké množstvo kyseliny citrónovej a vody. Z tohto dôvodu sa používajú ako prírodné okysľovadlo do mnohých pokrmov, alebo sa z nich získava kyslá šťava. Citrusy z radov citrónovníkov pochádzajú zo subtrópov, ale je možné ich pestovať aj na Slovensku v miernom pásme a to v skleníkoch alebo v byte. Pôvod Citrón je stará kultúrna rastlina, ktorá pochádza podobne ako ostatné citrusovníky z oblastí medzi južnou Čínou a Himalájami. V 12.storočí ho priviezli do oblasti stredozemného mora pravdepodobne Arabi, odtiaľ sa rozšíril ďalej. V súčasnosti sú okrem južného Talianska a USA hlavnými producentmi citrónov Južná Amerika, Španielsko, Argentína, Afrika a Austrália. Iné názvy citrus limon (lat), citron (cz), lemon (en), zitrone/limone (de), limonero (es)   Nutričné hodnoty Jeden olúpaný citrón obsahuje 0.92g bielkovín, 24 kalórií a 2.4g vlákniny. Minerály: Draslík – 116mg Fosfor – 13mg Horčík – 7mg Mangán – 0.025mg Meď – 0.031mg Selén – 0.3µg Sodík – 2mg Vápnik – 22mg Zinok – 0.05mg Železo – 0.5mg   Vitamíny: Kyselina listová – 9µg Kyselina pantoténová – 0.16mg Niacín – 0.084mg Vitamín A – 18 IU Vitamín B1 (tiamín) – 0.034mg Vitamín B2 (riboflavín) – 0.017mg Vitamín B6 – 0.067mg Vitamín C – 44.5mg Vitamín E – 0.13mg Ďalšie účinné látky Kôra citrónu je bohatá na aromatickú esenciu citrol – éterický olej s dezinfekčnými a čistiacimi účinkami. Význam pre zdravie pôsobí preventívne proti hemoroidom a kŕčovým žilám odstraňuje krvácanie z ďasien dodáva energiu, osviežuje myseľ urýchľuje liečbu rán znižuje horúčku a pomáha pri bolestiach hlavy odstraňuje zápchu lieči infekcie močového mechúra a obličiek detoxikuje pečeň lieči všetky druhy infekcií a choroby z prechladnutia, znižuje horúčku Zaujímavosť Citrónové oleje a esencie sa výborne hodia na masáže a do aróma lámp. Najviac sa nám azda poďakuje naša pokožka, hoci pôsobenie citrónovej vône je veľmi široké. Ľudoví liečitelia odporúčajú na rozpúšťanie žlčových kameňov pravidelne piť citrónovú šťavu zmiešanú s olivovým olejom. Niektoré známe odrody citrónu: verna – plody sú na oboch koncoch pozdĺžne špicaté, takmer vôbec neobsahujú kôstky (jadrá), s nízkym obsahom kyseliny verdelli – oprotí bežným druhom zrejú na stromoch až 12 mesiacov eureka – neobsahujú takmer vôbec jadierka, má veľmi príjemnú arómu a vysoký podiel štavy/kyseliny primofiori – mierne kyslý citrón s vysokým podielom šťavy, ktorý pochádza z Talianska a Španielska Upozornenie Osoby s citlivým žalúdkom by nemali piť citrónovú šťavu nalačno, pretože kyslosť povzbudí produkciu všetkých tráviacich štiav, ktorých konštantnosť prázdny žalúdoknevie udržať. Recept Citrónový koktejl Potrebujeme: 1 citrónová šupka, šťava z 3 citrónov, 4 dl vody, 4 PL medu, 0.5 l 30 % jablčného destilátu Ako na to: Zmiešajte nastrúhanú šupku z citróna, citrónovú šťavu s vodou. Preceďte ju a primiešajte med a jablčný destilát.   Zdroj: www.nazdravie.sk
Farma zo Španielska
 

Popis

Citrón je plod stromu nazývaného citrónovník. Ide o vždyzelený strom, ktorý kvitne a plodí súčasne. Citróny majú vajcovitý tvar, sú veľkosti slepačieho vajca alebo niekedy aj väčšie. Môžu byť sfarbené do tmavozelena, svetlozelena, až do žlta. Ich bledožltá šťavnatá dužina sa delí na 6-13 mesiačikov (segmentov) a obsahuje veľké množstvo kyseliny citrónovej a vody. Z tohto dôvodu sa používajú ako prírodné okysľovadlo do mnohých pokrmov, alebo sa z nich získava kyslá šťava. Citrusy z radov citrónovníkov pochádzajú zo subtrópov, ale je možné ich pestovať aj na Slovensku v miernom pásme a to v skleníkoch alebo v byte.

Pôvod

Citrón je stará kultúrna rastlina, ktorá pochádza podobne ako ostatné citrusovníky z oblastí medzi južnou Čínou a Himalájami. V 12.storočí ho priviezli do oblasti stredozemného mora pravdepodobne Arabi, odtiaľ sa rozšíril ďalej. V súčasnosti sú okrem južného Talianska a USA hlavnými producentmi citrónov Južná Amerika, Španielsko, Argentína, Afrika a Austrália.

Iné názvy

citrus limon (lat), citron (cz), lemon (en), zitrone/limone (de), limonero (es)

 

Nutričné hodnoty

Jeden olúpaný citrón obsahuje 0.92g bielkovín, 24 kalórií a 2.4g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 116mg
Fosfor – 13mg
Horčík – 7mg
Mangán – 0.025mg
Meď – 0.031mg
Selén – 0.3µg
Sodík – 2mg
Vápnik – 22mg
Zinok – 0.05mg
Železo – 0.5mg
  Vitamíny:
Kyselina listová – 9µg
Kyselina pantoténová – 0.16mg
Niacín – 0.084mg
Vitamín A – 18 IU
Vitamín B1 (tiamín) – 0.034mg
Vitamín B2 (riboflavín) – 0.017mg
Vitamín B6 – 0.067mg
Vitamín C – 44.5mg
Vitamín E – 0.13mg

Ďalšie účinné látky

Kôra citrónu je bohatá na aromatickú esenciu citrol – éterický olej s dezinfekčnými a čistiacimi účinkami.

Význam pre zdravie

  • pôsobí preventívne proti hemoroidom a kŕčovým žilám
  • odstraňuje krvácanie z ďasien
  • dodáva energiu, osviežuje myseľ
  • urýchľuje liečbu rán
  • znižuje horúčku a pomáha pri bolestiach hlavy
  • odstraňuje zápchu
  • lieči infekcie močového mechúra a obličiek
  • detoxikuje pečeň
  • lieči všetky druhy infekcií a choroby z prechladnutia, znižuje horúčku

Zaujímavosť

  • Citrónové oleje a esencie sa výborne hodia na masáže a do aróma lámp. Najviac sa nám azda poďakuje naša pokožka, hoci pôsobenie citrónovej vône je veľmi široké.
  • Ľudoví liečitelia odporúčajú na rozpúšťanie žlčových kameňov pravidelne piť citrónovú šťavu zmiešanú s olivovým olejom.
  • Niektoré známe odrody citrónu:
    • verna – plody sú na oboch koncoch pozdĺžne špicaté, takmer vôbec neobsahujú kôstky (jadrá), s nízkym obsahom kyseliny
    • verdelli – oprotí bežným druhom zrejú na stromoch až 12 mesiacov
    • eureka – neobsahujú takmer vôbec jadierka, má veľmi príjemnú arómu a vysoký podiel štavy/kyseliny
    • primofiori – mierne kyslý citrón s vysokým podielom šťavy, ktorý pochádza z Talianska a Španielska

Upozornenie

Osoby s citlivým žalúdkom by nemali piť citrónovú šťavu nalačno, pretože kyslosť povzbudí produkciu všetkých tráviacich štiav, ktorých konštantnosť prázdny žalúdoknevie udržať.

Recept

Citrónový koktejl

Potrebujeme:
1 citrónová šupka, šťava z 3 citrónov, 4 dl vody, 4 PL medu, 0.5 l 30 % jablčného destilátu

Ako na to:
Zmiešajte nastrúhanú šupku z citróna, citrónovú šťavu s vodou. Preceďte ju a primiešajte med a jablčný destilát.

 

Zdroj: www.nazdravie.sk