0
Cibuľa žltá foto
Cibuľa žltá DPES0001 Ovocie a zelenina

Cibuľa žltá

Slovenskí farmári
Slovenskí farmári
1.07 Skladom 1,07€ (2,14€/1kg)

Balenie


Produkt treba objednať do:

  • Pondelok 21:00
  • Utorok 21:00
  • Streda 21:00
  • Štvrtok 21:00
  • Nedeľa 21:00

Produkt doručujeme v dňoch:

  • Ne 22.9
  • Po 23.9
  • Ut 24.9
  • Str 25.9
  • Stv 26.9
  • Pia 27.9
  • So 28.9
  • Ne 29.9
  • Po 30.9
  • Ut 1.10

Popis Cibuľa kuchynská má 0,3 m vysokú rúrkovitú stonku a jednoduché sivozelené listy. Skrutcový okolík je mnohokvetý a obalený blanitým tulcom. Voľné belavé okvetie má široko kopijovité okvetné lístky. Cibuľa má kužeľovito vretenovitý alebo sféroidný tvar.   Nutričné hodnoty 100g cibule obsahuje: 9.34g sacharidov, 1.1g bielkovín a 1.7g vlákniny. Minerály: Draslík - 146mg Fosfor - 29mg Horčík - 10mg Mangán - 0.129mg Vápnik - 23mg Zinok - 0.17mg Železo - 0.21mg     Vitamíny: Vitamín B1 - 0.046mg Vitamín B2 - 0.027mg Vitamín B3 - 0.116mg Vitamín B5 - 0.123mg Vitamín B6 - 0.12mg Vitamín B9 - 19mg Vitamín C - 7.4mg   Ďalšie účinné látky Cibuľa má málo kalórií, žiaden cholesterol, tuk ani sodík.   Význam pre zdravie posiľňuje imunitný systém účinne pôsobí na dýchacie cesty, odstraňuje prítomné infekcie dezinfikuje ústnu a nosovú dutinu, zaberá pri bolestiach v hrdle vďaka obsahu allicínu zmenšuje riziko aterosklerózy a trombózy (rozpúšťa krvné zrazeniny), riedi krv, znižuje krvný tlak éterické oleje prítomné v nej rozpúšťajú hlien a uľahčujú vykašliavanie podporuje správnu funkciu srdcovo-cievneho systému je podporným prostriedkom pri liečbe cukrovky, znižuje hladinu cukru v krvi z výskumov Švajčiarov vieme, že je tiež výbornou prevenciou proti osteoporóze znižuje horúčku prospešná je aj pre tráviaci trakt (zlepšuje procesy trávenia a vstrebávania, pozitívne vplýva na činnosť pečene)   Zaujímavosť Iba červené a žlté odrody obsahujú zlúčeniny, ktoré zmenšujú riziko vzniku nádorových ochorení a majú protizápalové účinky. V Egypte bola cibuľa predmetom uctievania. Nesmela chýbať na žiadnej hostine, či obetnom oltári. Symbolizovala večnosť, a preto bola spolu s ďalšími predmetmi ukladaná do hrobky faraóna. Nikdy nekončiaci život predstavovala jej štruktúra-kruh v rámci kruhu. Kresby znázorňujúce cibuľu sa objavujú na vnútorných stenách pyramíd i v hrobkách. Cibuľa sa používala aj pri mumifikácii tiel. V múmiách môžme nájsť zvyšky cibule v oblasti panvy, hrudníka, na ušiach, či v očných jamkách. Rozkvitnuté cibule sa pokladali na hruď, ku chodidlám a pozdĺž celých nôh. Napríklad aj Ramzes IV, ktorý zomrel v roku 1160 p.n.l., mal očné jamky vyplnené cibuľou.   Upozornenie Cibuľa je silným magnetom na baktérie, hlavne keď je v uvarenom stave. Nikdy by sme nemali odkladať nakrájanú cibuľu - a to aj v prípade, že ju skladujeme zabalenú v sáčku a v chladničke.   Recept Cibuľový šalát s tuniakom Suroviny: 100 g tuniaka, 4 cibule, 1 zväzok reďkvičky, 5 lyžíc oleja, 4 lyžice citrónovej šťavy, soľ. Postup: Reďkvičky a cibuľu nakrájame na tenké kolieska. Tuniaka na kocky. Zľahka premiešame. Dáme na 4 tanieriky a prelejeme citrónovou šťavou pretrepanou so soľou a olejom.   Zdroj: http://zelovoc.nazdravie.sk

Popis

Cibuľa kuchynská má 0,3 m vysokú rúrkovitú stonku a jednoduché sivozelené listy. Skrutcový okolík je mnohokvetý a obalený blanitým tulcom. Voľné belavé okvetie má široko kopijovité okvetné lístky. Cibuľa má kužeľovito vretenovitý alebo sféroidný tvar.

 

Nutričné hodnoty

100g cibule obsahuje: 9.34g sacharidov, 1.1g bielkovín a 1.7g vlákniny.

Minerály:
Draslík - 146mg
Fosfor - 29mg
Horčík - 10mg
Mangán - 0.129mg
Vápnik - 23mg
Zinok - 0.17mg
Železo - 0.21mg
    Vitamíny:
Vitamín B1 - 0.046mg
Vitamín B2 - 0.027mg
Vitamín B3 - 0.116mg
Vitamín B5 - 0.123mg
Vitamín B6 - 0.12mg
Vitamín B9 - 19mg
Vitamín C - 7.4mg
 

Ďalšie účinné látky

Cibuľa má málo kalórií, žiaden cholesterol, tuk ani sodík.

 

Význam pre zdravie

  • posiľňuje imunitný systém
  • účinne pôsobí na dýchacie cesty, odstraňuje prítomné infekcie
  • dezinfikuje ústnu a nosovú dutinu, zaberá pri bolestiach v hrdle
  • vďaka obsahu allicínu zmenšuje riziko aterosklerózy a trombózy (rozpúšťa krvné zrazeniny), riedi krv, znižuje krvný tlak
  • éterické oleje prítomné v nej rozpúšťajú hlien a uľahčujú vykašliavanie
  • podporuje správnu funkciu srdcovo-cievneho systému
  • je podporným prostriedkom pri liečbe cukrovky, znižuje hladinu cukru v krvi
  • z výskumov Švajčiarov vieme, že je tiež výbornou prevenciou proti osteoporóze
  • znižuje horúčku
  • prospešná je aj pre tráviaci trakt (zlepšuje procesy trávenia a vstrebávania, pozitívne vplýva na činnosť pečene)

 

Zaujímavosť

  • Iba červené a žlté odrody obsahujú zlúčeniny, ktoré zmenšujú riziko vzniku nádorových ochorení a majú protizápalové účinky.
  • V Egypte bola cibuľa predmetom uctievania. Nesmela chýbať na žiadnej hostine, či obetnom oltári. Symbolizovala večnosť, a preto bola spolu s ďalšími predmetmi ukladaná do hrobky faraóna. Nikdy nekončiaci život predstavovala jej štruktúra-kruh v rámci kruhu. Kresby znázorňujúce cibuľu sa objavujú na vnútorných stenách pyramíd i v hrobkách. Cibuľa sa používala aj pri mumifikácii tiel. V múmiách môžme nájsť zvyšky cibule v oblasti panvy, hrudníka, na ušiach, či v očných jamkách. Rozkvitnuté cibule sa pokladali na hruď, ku chodidlám a pozdĺž celých nôh. Napríklad aj Ramzes IV, ktorý zomrel v roku 1160 p.n.l., mal očné jamky vyplnené cibuľou.

 

Upozornenie

Cibuľa je silným magnetom na baktérie, hlavne keď je v uvarenom stave. Nikdy by sme nemali odkladať nakrájanú cibuľu - a to aj v prípade, že ju skladujeme zabalenú v sáčku a v chladničke.

 

Recept

Cibuľový šalát s tuniakom
Suroviny: 100 g tuniaka, 4 cibule, 1 zväzok reďkvičky, 5 lyžíc oleja, 4 lyžice citrónovej šťavy, soľ.
Postup: Reďkvičky a cibuľu nakrájame na tenké kolieska. Tuniaka na kocky. Zľahka premiešame. Dáme na 4 tanieriky a prelejeme citrónovou šťavou pretrepanou so soľou a olejom.

 

Zdroj: http://zelovoc.nazdravie.sk